Skip to content
Reviewwidget met sterren
bruine rat

Direct na de bevalling kunnen de vrouwtjes opnieuw worden bevrucht. Van een riante pauze tussen de worpen zal er bij de bruine rat (rattus norvegicus) dan ook bijna nooit sprake zijn. Acht tot vijftien worpen per jaar kunnen dan ook makkelijk voorkomen. Met per keer vijf tot zeven jongen komen er per jaar per paar veertig tot ruim honderd jonkies bij: een jaarrond één of twee per week.

Zaak is voor de gecertificeerde bestrijders aan te geven waar ze zitten of waar ze kunnen zitten. Wanneer u dat weet, is het ook goed te beseffen dat u spionnen in de buurt hebt: elke rat is een spion. Op zoek naar voedsel zoals afvalresten, brood of vleesresten of bij gebrek aan voedingsstoffen isolatiemateriaal of (internet-)kabels. Hun zoekgebied is groter dan u denkt: binnen één nacht kunnen ze al trippelend een afstand van vier tot vijf kilometer afleggen als ze echt honger hebben.

Zekeren

Het opsporen van een nest is vakwerk: let op rattenkeutels, loopsporen, indringende geur of aangevreten voedsel of verpakkingsmateriaal. Voordat een rat haar nest verlaat, verkent zij zelfstandig de omgeving: safety first natuurlijk ! Dit heet in vaktaal zekeren. Veilig vanuit huis gaat ze op jacht met haar spitse snuit, lange snorharen en donkerbruine of roodbruine vacht. Een spion met een staart die bij elke worp het die-de-le-dei-dansje meewiegt. Bevalt u dit niet, bel dan.