Skip to content
Reviewwidget met sterren
Perkoenpaalkever

Heb je net een nieuwe vloer van parket, kruipt een kever eroverheen. Je ziet hem snuffelen en snaaien, maar hij zal zich niet aan je voorstellen. Bij het rondstruinen op internet valt het kwartje: parketkever.  Je zoekactie is geslaagd, want je conclusie lijkt steekhoudend: parket trekt natuurlijk parketkevers aan. Bij het trekken van een te snelle conclusie is het goed te weten dat er ook langzame conclusies zijn.

Heel langzaam nemen we met u een duik in de historie. Op zoek naar de boorpissebedden, die voorkomen aan de kust en in zee, ontdekten medewerkers van het waterschap Schouwen al in 1888 dat er meer aan de hand was. Deze soort is bekend als de limnoria lignorum en de bekende weg is in eerste instantie vaak de beste. Het aanvreten van de perkoenpalen van zeeweringen kon het niet verklaren. De palen bleken ter hoogte van de grond totaal rot en verteerd te zijn door een groot aantal kevers. Diepgaander onderzoek bracht aan het licht dat de oorzaak de Nacerdes melanura was of in gewoon Nederland: de heipaalkever.

Door het aanvreten van houten constructies die onder water staan, is automatisch de benaming heipaalkever ontstaan. Deze soort heeft een lengte van 7-15 millimeter, is geelrood-bruin van kleur en kenmerkt zich door dekschilden met zwarte uiteinden. Hij had ook perkoenpaalkever kunnen heten en komt ook voor op parket!!!